LA PRIMERA EDICIÓ DEL COSTA BRAVA DIVING FEST TANCA AMB UN BALANÇ POSITIU PEL QUE FA A LA PARTICIPACIÓ
El primer Costa Brava Diving Fest va comptar amb prop de 350 persones que van participar de forma activa de les activitats programades. Destaca la neteja subaquàtica i litoral simultània des de nou punts de la costa, amb la que es van recollir 70 quilos
Vall-llobrega, 5 de setembre del 2023.- Els passats 1, 2 i 3 de setembre va tenir lloc la 1ª edició del Costa Brava Diving Fest, un cap de setmana dedicat al busseig sostenible que tenia com a objectiu la integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en la pràctica de les activitats subaquàtiques, especialment pel que fa a aplicar criteris de conservació mediambiental, fomentar la participació i el coneixement de la ciutadania en diferents iniciatives de recerca i facilitar la descoberta del món submarí a col·lectius amb necessitats especials. L’esdeveniment estava impulsat per l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), a través del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava, i posava en valor els projectes de conservació del fons marí, sostenibilitat i participació ciutadana que es tiren endavant des de Costa Brava Sub com a associació, però també des de cada un dels centres membres en particular, a més d’altres iniciatives amb les que es col·labora estretament.
El primer Costa Brava Diving Fest va tenir lloc a diverses seus de prop d’una desena de municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva divendres 1, dissabte 2 i diumenge 3 de setembre.
Entre les activitats hi van haver vuit tallers gratuïts tan teòrics com pràctics (amb sortides d’immersió) al llarg del cap de setmana que van reunir un total de 125 persones. L’organització ho considera una bona xifra de participació, ja que algunes d’aquestes activitats tenien un nombre d’inscrits molt restringit per tal de garantir-ne el correcte desenvolupament.
El dissabte a les nou del vespre es va programar la conferència amb projecció oberta a tothom "El Submarí Ictineu 3: de la idea-concepte fins a les profunditats de 1.000 metres", amb la presència dels representants del projecte. Una cinquantena de persones van gaudir de l’acte.
El diumenge va ser el torn d’una de les activitats que s’esperaven més multitudinàries: una gran neteja subaquàtica i litoral simultània en diverses poblacions de la Costa Brava, des de Portbou fins a Blanes. Les condicions adverses de l’estat del mar van fer que finalment no es pogués celebrar a tots els punts previstos, però tot i així la participació va ser notable. Sumant les diverses sortides des del Port de la Selva, Portlligat, Sant Pere Pescador, L’Escala, Montgó, L’Estartit, Tamariu, la platja de Castell i Palamós es va aconseguir convocar 145 persones que van retirar del fons marí i la costa un total de 70 quilos de deixalles.
El mateix diumenge també es va fer una activitat accessible de descoberta de les Illes Medes en vaixell amb una trentena d’integrants del Grup MIFAS, entitat que vetlla per la inserció social i laboral de persones amb discapacitat física a la demarcació de Girona.
Entre totes les activitats, parlem de prop de 350 persones que van formar part activament d’aquest Costa Brava Diving Fest. Des de l’organització es mostra satisfacció amb les xifres obtingudes i més encara amb el feedback positiu rebut dels participants. Es considera un bon punt de partida per a futures edicions.
Paral·lelament, durant els tres dies de certamen es va poder visitar una exposició de pòsters de gran format a l'aire lliure simultàniament a tres seus. En ella s’hi podia veure com a Catalunya hi ha un gran ventall de projectes que vinculen activitats d’estudi, de restauració del mar i de conservació marina amb la participació dels propis submarinistes. Molts d’aquests projectes estan liderats per petites entitats ambientals o per iniciatives pròpies dels centres de busseig que senzillament busquen deixar una petjada positiva al nostre fons. Les seus programades van ser l’Espai Medes de l’Estartit, les casetes de pescadors de la Catifa de Palamós i el moll de descàrrega de submarinistes de Tossa de Mar.
Finalment, dir que s’ha celebrat un concurs de fotografia submarina i aquàtica a través de l’Instagram de Costa Brava Sub. S’hi va poder concursar fins al 27 d’agost, amb un total de 143 participacions, i el jurat va atorgar premis en les categories de millor foto subaquàtica (per a l’usuari d’Instagram @jose_luis_aleman_honduras), millor foto no subaquàtica (@paubruv) i millor foto des del punt de vista de la sostenibilitat (@xaviersafont).